De beste skøyteløperne fra Sogn og Fjordane

Sogn og Fjordane har ingen store skøytetradisjoner. Vinneren av fylkeskåringen hadde da også sine beste år som skøyteløper mens han bodde på Gjøvik, og andremann er bedre kjent som TV-kommentator enn som skøyteløper.

1. Erik Magnus Aarethun 29 stemmer

Tilknytning til fylket:
Aarethun er fra Lærdal og representerte Lærdal IL i ungdomsårene. Han bodde på Gjøvik fra 1967 til 1984 og representerte i denne perioden Gjøvik SK. I 1984 flyttet han hjem til Lærdal igjen og begynte i familiebedriften Trevaren A/S. Siden 1994 har han drevet Lærdal Ferie og Fritidspark AS.

Bilde av sykkelpresident Erik M. Aarethun (Sogn Avis)
Erik M. Aarethun fra tiden som president i Norges Cykleforbund fra 2000 til 2008. (Foto: Sogn Avis)

Prestasjoner:
Aarethun deltok i NM 8 ganger i perioden 1969-1978. Han oppnådde sin beste plasering i 1971 da han ble nr 11. Han ble også nr 6 i junior-NM i 1968. Denne sesongen deltok han også i den årlige juniorlandskampen mot Sverige, Finland og Sovjet.

Aarethun var også aktiv syklist, og i 1984 startet han Lærdal Sykkelklubb. Han var styremedlem i Norges Cykleforbund fra 1994, i flere år var han visepresident. Han var president i forbundet fra 2000 til 2008.

2. Henning Rivedal 11

Tilknytning til fylket:
Rivedal er fra Fjaler i Sogn og Fjordane og har bodd mesteparten av livet i fylket. Han har arbeidet ved NRKs distriktskontor for Sogn og Fjordane (1971-83), vært kultursjef i Naustdal kommune, skuespiller ved Sogn og Fjordane teater, samt informasjonssjef i Sogn og Fjordane fylkeskommune (2001-2006).

Prestasjoner:
Sunnfjordmester 1962, fjordanemester 1963, mangeårig TV-kommentator

3. Arnstein Sunde 10

Deltaker i nasjonale og internasjonale veteranmesterskap i en årrekke.

4. Gabriel Gabrielson Reed 5
Blant de bedre løperne på 1880- og 90-tallet

4. Johan Johannessen 5
NM-deltaker 2 ganger, vestlandsmester 1966, nr. 10 i junior-NM 1964

6. Atle Atterås 3
nr. 4 i junior-NM

6. Edvin Hegg Bårdsen 3
2 ærespriser i NM

Andre nominerte som ikke fikk stemmer:

  • Sverre Høgheim, vestlandsmeister og sognameister
  • Oddmund Tonning, 4 ganger fylkesmeister

Lars Finsen / Bjarte Hetland

2 Comments

  1. Mistenker nok at Arnstein Sunde har fått en del ekstrastemmer på grunn av navnelikheten med Arnulf.

    1. Det er vel ikke helt usannsynlig. Så har vi da også kalt dette en “uformell kåring av de beste skøyteløperne i hvert fylke” 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.