Taktisk kamp i kulissene

Av Karl Birger Sælør

Det taktiske spillet foran 10.000 meteren i OL 1960 startet allerede under trekningen kvelden før.

Ti løpere skulle gå i første pulje, mens andre pulje besto av åtte løpere. Resten gikk i tredje pulje. Det viste seg at alle, unntatt Sovjet, hadde plassert sine beste løpere i første pulje. Sovjet «gamblet» og hadde plassert gullvinneren på 5.000 meter, Viktor Kositsjkin, i andre pulje.

Dramaet skildres i boken «100 år på glattisen/ 30 år bak mikrofonen» av Knut Bjørnsen fra 1992.

Vi siterer fra boken: – De norske laglederne Kjell Trystad og Oddvar Holten kikket fort på ringreven Konstantin Kudrjavtsev. Hva visste han som de andre ikke visste? Hadde han gjort århundrets kjempetabbe? Eller tatt verdens største pokersjanse?

Knut «Kuppern» Johannessen, sølvvinner fra 5.000 meter, trakk fjerde par. Bronsevinner Jan Pesman trakk femte par. Så var det ny pulje, og nye navn i sølvskålen.

– Gamle Kudrjavtsev var stiv i ansiktet. Hvis taktikken sviktet nå… Første navn opp – Kositsjkin, i sjette par. Utrolig. Nå kunne han gå på både Kuppern og Pesman sine tider. Kudrjavtsev smilte lurt, skildrer Knut Bjørnsen i sin bok.

Faksimile Stavanger Aftenblad 27.2.1960 - Parsammensetning for 10.000 m under OL i Squaw Valley.
Faksimile Stavanger Aftenblad 27.2.1960 – Parsammensetning for 10.000 m under OL i Squaw Valley.

Neste dag var nattemørket i ferd med å senke seg hjemme i Norge da første startskuddet smalt klokken 17. Ikke et menneske var å se utendørs, alle satt klistret til radioapparatene. NRK hadde bestemt seg for å bryte med alle gode og vedtatte tradisjoner. Man hadde besluttet å sende Kuppern sitt løp direkte og heller ta sjansen på å utsette barnetimen!

– Rasende foreldre ringte, men ble blankt avvist. Kanskje ungene hadde godt av å få servert en porsjon real idrettshistorie, spurte Knut Bjørnsen i sin skøytebok fra 1992.

Allerede tidlig i løpet ble det klart at forholdene var helt fantastiske. I andre par smadret Kjell Bäckman verdensrekorden til «Hjallis» på 16,32,6 fra 1952. Svensken sjokkerte en hel skøyteverden da han gikk på 16,14,2. Hvor skulle dette ende, spurte man seg.

Thorbjørn Kaastad og Kjell Trystad gjorde seg klar til å sekundere Knut Johannessen etter et skjema til 16,07; men de hadde et skjema i reserve til 15,50,0!

– Du kan like gjerne se det i øynene. Skal du vinne, så må du se 15-tallet. Kanskje må du gå enda fortere. Tenk 15-tallet, Knut, sa Kaastad rett før start.
Kuppern åpnet litt forsiktig, men så satte han i gang med kjøret med 37 og 38-runder. Det ble byttet skjema til 15,50. På slutten ble det noen høye 38-runder, men sluttrunden var god, under 37. Sluttiden ble utrolige 15,46,6. Kuppern hadde gått 46 sekunder fortere enden gamle rekorden til Hjallis. Det var mang en skøyte-interessert hjemme i Norge som gnidde seg i øynene og ristet litt på hodet.

I denne YouTube-videoen vises et utdrag av alle de fire distansene under OL i Squaw Valley. Knut Johannesens løp starter etter ca 16:45 av videoen.

Etter løpet dro Kuppern rett tilbake til OL-leiren. Han orket ikke å se løpet til Kositsjkin. Russeren ledet med to sekunder etter halvgått løp, fire runder før mål lå han likt, og da klokka ringte var Kuppern to sekunder foran. Kositsjkin spurtet i mål på 15,49,2. Den fantastiske tiden holdt bare til sølv denne helt spesielle dagen i Squaw Valley.

En differanse på 2,6 sekunder. Ikke overveldende mye, kanskje, men det var Knut Johannessen som hadde brutt barrieren. Kositsjkin hadde «bare» fulgt med i dragsuget, konkluderte Knut Bjørnsen.

Etter løpet innrømmet Kuppern at han tenkte på 15-tallet da tiden til Bäckman kom opp på lystavlen. Under løpet pekte flere og flere av fingrene til Thorbjørn Kaastad nedover.

Bilde av skøyteløperen Knut Johannessen i Squaw Valley i sitt legendariske gulløp på 15,46,6 i 1960.
Knut Johannessen fotografert på OL-isen i Squaw Valley i sitt legendariske gulløp på 15,46,6 i 1960. (Foto: Johan Brun. Kilde: Boken «Olympiske vinterleker 1924 til 2006» av Åge Dalby)

Jeg kunne ikke annet enn å smile, for jeg visste at han ikke hadde flere skjemaer å bytte til, og heller ikke flere enn ti fingre, sa Kuppern til VG etter at gullet var sikret.

Han begynte å bli sliten de siste fem rundene. Langt borte hørte han guttene heie, men mente han hadde hørt jubelen bedre uten «den hersens orgelmusikken» i høyttaleren.

Ventetiden ble lang og spennende, innrømmet hele Norges gullgutt etter premieutdelingen.

Denne medaljen betyr mye for meg. Nå har jeg alt, NM, EM, VM, olympisk gull og verdensrekord, sa Knut Johannessen, som samtidig signalisere at skøytene nå ville komme i andre rekke.

Faksimile Aktuell nr 11/1960 - Ukeavisen betegner Knut Johannesens 10.000 m som "Tidenes største mil-løp"
Faksimile Aktuell nr 11/1960 – Ukeavisen betegner Knut Johannesens 10.000 m som “Tidenes største mil-løp”

– Jeg må innstille meg med på et nytt liv nå. Til våren gifter jeg meg og så er det huset som skal fullføres og et hjem som skal bygges opp. Innerst inne håper jeg at jeg skal klare å holde meg på toppen, men likevel, jeg tror ikke skøytene kan få annen tid enn den jeg har til overs, sa den nybakte OL-vinneren til VG.

Knut Johannessen var for lengst superstjerne før triumfen i Squaw Valley. Han ble verdensmester i 1957 og europamester i 1959 og 1960. I OL 1956 tok han sølv på 10.000 meter. Han tok det nok «litt rolig» i 1961 og 1962, men kom grusomt tilbake i 1963 og 1964. Kuppern avsluttet sin fantastiske karriere med gull på 5.000 og bronse på 10.000 meter under OL i Innsbruck i 1964. Helt til slutt ble han verdensmester i Helsingfors etter å henvist sin gamle rival Viktor Kositsjkin til sølvplass på seierspallen. I tillegg til alle sine store triumfer internasjonalt har Kuppern også åtte NM-gull i premiesamlingen sin.

Knut Johannessen er i dag 87 år gammel og bor i Oslo.

Kilder: Boken «100 år på glattisen/ 30 år bak mikrofonen» av Knut Bjørnsen og VG sitt digitale arkiv.

Se også: Fullstendig resultatliste for 10.000 m under OL i 1960 >>