Hele Norges gulljente

Av Karl Birger Sælør, Per O. Linnestad og Bjarte Hetland

Bjørg Eva Jensen reddet Norges ære og ble hele landets gulljente da hun ble olympisk mester på 3.000 meter i OL i Lake Placid i 1980.

Bilde av skøyteløperen Bjørg Eva Jensen med diverse priser
Bjørg Eva Jensen mottok både Fearnleys olympiske ærespris, Morgenbladets gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett under VM på Bislett i 1981. (Foto: NTB. Kilde: Nasjonalbiblioteket. Lisens: CC-BY-NC-ND)

Ikke siden Sonja Henie sine kunstløp-triumfer i 1928, 1932 og 1936 hadde en norsk kvinne vunnet olympisk gull. Bjørg Evas heroiske gullkamp i samløp mot Beth Heiden på den amerikanske OL-isen glemmer vi aldri.

20-åringen hadde vunnet 3.000 meter under VM på Hamar, og var blant de største favorittene på distansen i OL. I VM hadde hun slått Beth Heiden i samløp med et lite sekund; i OL skulle Bjørg Eva nok en gang slåss mot Eric Heidens lillesøster.

Norges store håp hadde blitt nummer fire på 1.500 meter noen dager tidligere, bare 0,24 fra sølvet og 0,21 fra bronse. Foran 3.000 meter var Bjørg Eva svært revansjelysten, og hadde taktikken klar. Hun skulle åpne knallhardt, og taktikken lykkes til fulle. Beth Heiden klarte ikke å være med på knallåpningen. Bjørg Eva gav aldri fra seg ledelsen. Hun stivnet i de to siste rundene, men kjempet desperat og holdt brukbar fart inn til mål.

Bilde av skøyteløperen Bjørg Eva Jensen
Bjørg Eva Jensen under sprint-NM i Larvik i 1981. (Foto: NTB. Kilde: Nasjonalbiblioteket. Lisens: CC-BY-NC-ND)

Vi lar Per O. Linnestad skildre løpet, fra start til mål:

3000 meteren er i gang. Det ultimate olympiske skøyteløpet i Lake Placid på “James B. Sheffield Olympic Skating Rink”, 568 meter over havet, med de to kjente norske NRK skøytekommentatorene Knut Bjørnsen og Per Jorsett “ringside”, som melder rundetid på utrolige 35,00 hvor Bjørg Eva Jensen er først – 2,5 sekunder foran skjema til verdensrekorden etter passering 1000 meter på 1.28,50.

Så etter 1400 meter, 2,7 sekunder foran verdensrekordskjema. Nå begynner Beth Heiden å svare med å kjøre ned rundetiden i forhold til Bjørg Eva og begge er nesten likt etter 1800 meter med Bjørg Eva så vidt foran med rundetid på 36,2 fortsatt 2,5 sekunder foran verdensrekord skjemaet.

Når det er 2 runder igjen ved 2200 meter passerer Bjørg Eva Jensen på 3.17,20 og Beth på 3.17,37 som er 1,8 sek foran verdensrekorden. Så går Bjørg Eva en sterk yttersving, Beth Heiden har indre som har tatt innpå, men Bjørg Eva tar en “Per-Ivar Moe” og holder Beth i ytre og opp til passering 2600 m passerer Bjørg Eva på 3.54,33 bare 4 tiendeler foran Beth, og rundetiden er på 37,1 bare 0,7 sek foran verdensrekorden.

Bjørg Eva begynner nå å skyve kraftigere i ytre og før utgang av svingen starter Bjørg Eva en spurt som gir henne bedre glid ut av svingen og dermed nærmer hun seg med i kraftige skyv Beth Heiden oppover vekslingsiden i større hastighet og hun har ryggen til Beth Heiden som begynner å bli stiv. Begge to bruker armene for å øke takten.

Heiden blir tatt igjen ved inngangen til svingen av Bjørg Eva Jensen som får en god fartsøkning ut av svingen i indre bane med over 10 meter forsprang og det blir mer, men ligger under verdensrekorden og passerer mållinjen på 4.32,13 som blir – Ny Olympisk Rekord – og Beth Heiden inn til mål med respektable 4.33,77. En fantastisk avslutning.

Per O. Linnestad, Facebook 2018

Vi ser at Bjørg Eva lenge lå an til å slette Galina Stepanskajas verdensrekord på 4.31.0 fra Medeobanen i 1976, men nærmere 38 på sisterunden skrinla rekordmuligheten. Bjørg Eva kom likevel i mål på supertiden 4.32.13, personlig rekord med over seks sekunder og hele 13 sekunder raskere enn den gamle olympiske rekorden til Tatjana Averina fra 1976.

Denne lille filmsnutten på YouTube viser Bjørg Eva Jensen på Fram-banen i Larvik før vi får se gull-løpet i Lake Placid.

I et senere par holdt DDRs Sabine Becker på å snyte Bjørg Eva for gullmedaljen. Becker hadde ingen mulighet til å følge den norske kvinnens voldsomme åpningstempo, men hun gikk jevnt uten tretthetstegn. Beckers sisterunde gikk nesten to sekunder raskere enn Bjørg Evas spurt. Den norske kolonien fikk en støkk da klokkene stoppet på 4.32.79, bare 0,66 sekunder bak Bjørg Eva Jensens gulltid.

Andrea Mitscherlich fra DDR var den siste utfordringen, men sølvvinneren fra 1976 var ikke i nærheten. Hun måtte nøye seg med 4.37.69 og 4. plass. Dermed var Norges eneste gull under 1980-lekene i boks.

Etter at gullet var sikret var Bjørg Eva Jensen med ett det store midtpunktet. Filmkameraer surret, spørsmålene haglet, og Bjørg Eva måtte svare på norsk, tysk og engelsk etter beste evne.

Hvordan var det mulig at 20 år gamle Bjørn Eva Jensen kunne ta OL-gull på den lengste kvinnedistansen. I «Sportsboken 80/81» er Bjørg Eva sitert slik: – Jeg orker å pine meg; både under trening og konkurranser. Jeg liker å presse kroppens yteevne. Jeg setter meg høye mål og vet hva som kreves av trening for å lykkes. Det er viktig å være ærlig i treningsarbeidet uten å sluntre unna. Det er jo bare en selv som må betale.

Da hun la i vei sammen med Beth Heiden ble hun sekundert etter 4.35-skjema av trener Hans Trygve Kristiansen på vekslingssiden.

Jeg tenkte ikke så mye på skjemaet de første rundene. Jeg var først og fremst interessert i å finne riktig rytmen; dernest måtte jeg få overtaket på Beth Heiden. Mot slutten ble jeg fryktelig stiv, men det holdt heldigvis bra til mål.

Bjørg Eva jensen, etter Lake Placid-bragden i 1980.

Noen uker før OL-gullet ble Bjørg Eva Jensen juniorverdensmester. Hun hadde fra før to sølv og en bronse fra junior-VM. Tidlig på året tok hun bronse i senior-VM etter å ha vunnet 3.000 meter.

I alt vant hun 16 senior-NM i perioden 1979-1888: åtte i sammenlagt allround (1979-1983, 1986-1988), fire i sammenlagt sprint, to på 3000 meter, en på 5000 meter og en i 3×400 meter stafett.

Bjørg Eva Jensen var også en dyktig syklist, med seks gull i senior-NM: i temporitt og lagtempo i 1979, to NM i banesykling i 2007 og NM i gateritt og lagtempo i 2008.

Bilde av skøyteløperen Bjørg Eva Jensen med Egebergs Ærespris
Bjørg Eva Jensen med Egebergs Ærespris. Hun ble tildelt prisen i 1980 for sine prestasjoner innen skøyter og sykkel, og ble den andre kvinne til å bli tildelt prisen. (Foto: NTB. Kilde: Nasjonalbiblioteket. Lisens: CC-BY-NC-ND)

Hun ble tildelt Egebergs ærespris i 1980, samme år fikk hun også Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett, Fearnleys olympiske ærespris og Porsgrund Porselænsfabriks ærespris for kvinner. I 1984 var Bjørg Eva Jensen norsk flaggbærer under OL i Sarajevo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.