“Matchen” mellom Oscar og Bobby

I dag er det som kjent 100 år siden den store VM-matchen mellom Oscar Mathisen og Robert “Bobby” McLean – kampen om den profesjonelle VM-tittel i hurtgløp på skøyter.

Lars Finsen har i flere dager foret oss med oppladning til matchen i sin Oscar-dagbok, og har nå hatt “direkte-overføring” av lørdagens løp i Facebook-gruppa Forum for skøytehistorie.  Det er lite skøytehistorie.no kan tillegge når gjelder selve løpene, og oppladningen til disse. Men det er verd å merke seg den enorme publikumsoppslutningen disse løpene hadde. Det ble meldt om 25.000 mennesker på Stadion og avisen Nationen, som med hjelp av Elektrisk Bureau hadde ordnet med direkte telefonforbindelse fra Stadion til sitt redaksjonskontor i Karl Johan, samt en “høittalende telefon fra det store amerikanske firma Western Electric” ordnet med direkte overføring til massene som stod utenfor på Karl Johan, kunne melde at 10.000 mennesker sperret hele Karl Johan og Universitetsgaten for å høre overføringen.

Nationens utsendte journalist har også gitt en malerisk beskrivelse av tilstanden utenfor Frogner Stadion i timene før matchen begynte:

Det var en hel folkevandring op til Frogner Stadion lørdag og igaar. Tusenvis av mænd og kvinder banet sig vei gjennom sne og isfyldte gater. De sorte skarer seg ut av Kirkeveiens sidegater og stevnet mot Stadion. Ikke paa langt nær alle hadde billetter. Mange kom bare for at staa utenfor. Kanske kunde de høre paa hurraropene om det vart Oscar eller Bobby som seiret. Da løpene begyndte stod sorte kompakte skarer og lyttet, og naar hurraropene bruste ut fra tribunerne, jublet de med. De vilde være med. De maatte være med. Mænd i 40-aars alderen entrer trær og gaslykter for at faa se. En skare unggutter stormer en garage. Politiet søker forgjæves at stanse sværmed, men i et nu er taket fuldt besat. Takene paa huserne omkring Stadion er sorte av folk. De klænger sig fast til piper og stiger, strækker hals, lytter, og roper hurra naar jubelen fra Stadion naar dem. Helt bort ved Sørkedalsveien – 1 kilometer fra Stadion – har folk stillet sig op. Et vældig nybyg er blit besat av flere tusen mennesker. Akerspolitiet kunde intet gjøre. De var for faa.

Tegning fra matchen mellom Oscar og Bobby.
Tegning fra matchen mellom Oscar og Bobby. Tegningen illustrerte avisa Nationens detaljerte referat fra VM-matchen, mandag 9.2.1920.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.